Zorg je dat je ambities geen dromen blijven
Hoe zorg je dat je ambitie geen droom blijft?

 

Natuurlijk heb jij ambities. Elke ondernemer heeft die toch? Want je wilt groeien en je bedrijf continue verbeteren. Professioneler worden, meer overhouden en zaken perfectioneren. Maar ook meer vrije tijd voor jezelf en toch goed bezig zijn met je bedrijf. ‘Ah’s en Oh’s’ ontvangen als mensen bij je binnenstappen en komen genieten.

Maar hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Je zal altijd een bepaalde bagage moeten hebben om daar te komen waar je wilt zijn. Maar als jouw kennis niet toereikend is en je vaardigheden niet ‘up to date’, dan is het verrekte lastig om naar het volgende niveau van ondernemen te komen. Simpelweg omdat je jouw eigen plafond tegenkomt. Wat staat je dan te doen?

 

Investeren geblazen. Én vooral in jezelf…

1. Investeer in kennis over je eigen vakgebied.  Weet exact wat er speelt in de branche en verbeter continue je vaardigheden. Ben een deskundige op jouw eigen gebied.

2. Investeer in kennis over je doelgroepen en de markt. Zorg dat je zoveel mogelijk weet over de mensen die bij je kopen. Volg wat ze doen, waarom ze het doen en hoe ze het doen.

3. Investeer in jouw persoonlijke ontwikkeling. Succes is niet iets wat je overkomt, het is iets wat je afdwingt door hard te werken, vol te houden en door steeds weer een betere versie van jezelf te worden.

 

Omgeef je met mensen die verder zijn dan jezelf

 

Het komt erop neer dat je blijft leren. Ik hoor je al denken’ Saaaaaaai’. Óf, hier heb ik geen tijd voor. Maar zie het zo; als je elke dag iets kleins hebt geleerd, sta je elke dag wat slimmer op. En dat zal de doorslag geven. Want veel mensen blijven in hun ontwikkeling stilstaan.

Als ondernemer kun je je stilstand niet permitteren. Maar om echt klappers te maken in je eigen groei, en in die van je bedrijf, moet je je omgeven met mensen die verder zijn dan jij. Die al heel succesvol zijn en veel bereikt hebben. Dat motiveert en stimuleert je om een stapje sneller te gaan en meer je best te doen.

 

Geef het door

Hetzelfde geldt voor je medewerkers en managers. Daar zitten vast ook mensen tussen die bepaalde ambities hebben en willen doorgroeien in je bedrijf. Die hogerop willen en zich willen ontwikkelen. Als je zo’n veelbelovend talent in dienst hebt, is het aanlokkelijk en vaak noodzakelijk om zo iemand een promotie te geven. Maar dan verwacht je ook wat terug van die persoon.

Toch zijn het juist de mensen die zich van onderaf omhoog werken Sparren met een deskundigedie in de problemen komen. Ze krijgen de promotie omdat ze hun werk altijd goed doen of omdat ze de meest logische kandidaat zijn als anderen vertrekken en een positie vrijkomt.

Maar om op die nieuwe plek te kunnen functioneren zal je medewerker ook een persoonlijke en beroepsmatige groei moeten doormaken. Want ze lopen tegen een kennis gat aan. Ze weten niet hoe ze moeten aansturen of delegeren, voelen zich onzeker en onwennig en moeten zich nieuwe werkzaamheden eigen maken.

Dat is het moment waarbij jij diegene bent met superieure kennis en inzichten. Jij bent hun mentor en coach. Begeleid ze in hun groei en ontwikkeling. Anders zit je straks met mensen die niet goed genoeg functioneren. Want hoe vaak hoor je ondernemers niet zeggen dat die gepromote medewerker zo veelbelovend was, maar hij het niet heeft waargemaakt.

 

Laat niet direct los

Je kunt mensen niet zomaar loslaten in hun nieuwe rol. Ze moeten zich de nieuwe positie aanmeten. Ze krijgen te maken met collega’s waar ze opeens leiding aan moeten geven en die dat simpelweg niet accepteren. Een gebrek aan ondersteuning in zo’n transitieperiode zorgt ervoor dat mensen voortijdig vertrekken of jij opgescheept zit met een niet functionerende manager of chef. Dat kan je eigen ambities hinderen of zelfs de hele boel stagneren.

Zo blijkt maar weer dat bij iedereen groei en het verwezenlijken van ambities gepaard met voortschrijdend inzicht.

Succes
Monique van Gevelt