Lef wordt beloond
lef wordt beloond

Als horecaondernemer wil je natuurlijk bij de tijd blijven, zodat je je gasten kan blijven verrassen. Dus bezoek je horecabeurzen, bekijkt de laatste trends, volgt de nieuwste concepten en maakt zo nu en dan een inspiratiebezoek aan een hippe stad.

Om je heen kijkend kom je bijna om in de trends. De ene trend is nog niet passé of er komen er tien voor in de plaats. Op gebied van interieur, ingrediënten, presentatie, techniek, duurzaamheid en ontwerp. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wat nieuws aan de horizon. Ben je een van eersten die een trend spot en inzet in zijn horecazaak, dan maak je een ‘statement’ naar je gasten. ‘Hier moet je zijn, dit is vernieuwend en spannend.’ Als je snel durft te handelen en niet bang bent om anders te zijn en lef hebt, dan word je vaak als voorloper gezien. En dat kan je erg aantrekkelijk maken.

Maar stap je later in en adopteer je een trend in een vergaand stadium, dan moet je goed de impact van zo’n verandering in je bedrijf inschatten. Ben jij de eerste in jouw omgeving? Past deze trend bij je zaak en je klandizie? Of sla je de plank compleet mis?

Want als je te laat instapt, kan die trend alweer gemeengoed zijn. Zoals veel groen in het bedrijf, leren schorten, biologisch en lokale ingrediënten, houten planken of krijtborden. Wat ooit apart was, is nu normaal. Als je het laatste horecabedrijf bent die een trend oppakt, dan ben je eerder een ‘wannabe’ of een imitator. Iemand die anderen achternaloopt en te voorspelbaar is.

 

Té gemakkelijk

Het is heel gemakkelijk om mee te liften op succesvolle trends. Grote kans dat het aanslaat omdat dergelijke concepten en trends zich hebben bewezen. Maar houd er rekening mee dat algemene trends maar beperkt houdbaar zijn. Ze waaien over en worden alledaags. Je populariteit zal van korte duur zijn als je niet blijft veranderen en uitdagen.

Als je een ander concept te gek vindt, dan denk je al snel dat het ook bij jou zal passen. Maar daar kun je weleens de deksel op de neus krijgen. Het is een té makkelijke weg, die van de minste weerstand en weinig creativiteit. Als je een concept wilt dat langer meegaat dan zal je er je eigen draai aan moeten geven. Want als je iets van een ander kopieert, kopieer je ook de fouten mee.

Hoe ga jij je eigen stempel drukken op je bedrijf? Hoe word je onderscheidend genoeg zodat je goede prijzen kunt vragen? En wat maakt jouw bedrijf woest aantrekkelijk zodat je de juiste mensen naar je toe trekt? En dan heb ik het niet alleen over gasten.

 

Medewerkers werken graag in een tof bedrijf

Een tijdje terug ben ik als consultant betrokken geweest bij een totaal Gratis kennisvernieuwend concept. Het was niet zomaar te kopiëren en getuigde van lef. Ja, ik moet zeggen, ze hadden ballen. En dat bleek destijds al uit hun wervingscampagne. Deze spatte van het scherm af, sprak hun doelgroep aan én trok daarom ook potentiële medewerkers aan.

Dat hebben ze hier goed in de smiezen gehad. Waar andere bedrijven met pijn en moeite een sollicitant over de vloer kregen, ontvingen zij binnen een week een bulk aan kwalitatief goede kandidaten. En dat in krappe arbeidsmarkt.

Je onderscheiden van de concurrentie is meer dan je stinkende best doen door fantastisch te koken, mooie drankjes te serveren of de beste gastvrijheid aan je gasten te geven. Het is vooral lef hebben en dapper zijn. De kracht ligt namelijk in jezelf en of jij echt anders durft te zijn.

Goede zaken,
Monique van Gevelt

P.s. Heb jij lef, maar zoek je nog waar je eigen kracht ligt en wat het onderscheidend vermogen is van je bedrijf? En hoe je dit kan inzetten voor je bedrijf?
Ik heb een methode ontwikkeld waardoor wij in twee sessies al tot de kern van jouw bedrijf komen, waarop je het gehele concept kan bouwen. Bel of mail gerust als met mij wilt samenwerken.