Ontregelende regels
Ontregelende regels

 

Als je een horecabedrijf hebt, kom je regelmatig met regels, wetten en voorschriften in aanraking. Ze zijn ontstaan met een bepaald doel voor ogen en zijn er om nageleefd te worden. Maar soms verzuipen we gewoon in de regeltjes en regelgeving. Ze staan vaak het ondernemen in de weg en het lijkt meer op ondernemers treiteren, dan zorgen voor een goed economisch klimaat. Ze ontregelen meer dan ze regelen.

Natuurlijk ben je er niet op uit om de regels te omzeilen. Maar het zijn er teveel en ze zijn niet allemaal even makkelijk te begrijpen, laat staan uit te voeren. Of het nu om wet- en regelgeving, clausules in contracten, vergunningstrajecten, arbeidsrecht of de Belastingdienst gaat, voor menig horecaondernemer is het een complex geheel.

Van oorsprong zijn regels er om elkaar en de omgeving te beschermen en duidelijkheid te scheppen. Horecaondernemers zijn meestal effectieve mensen die schakelen, beslissen en acteren op hoog tempo. De wereld van wet- en regelgeving werkt op een ander tempo en vanuit ondernemersperspectief lijkt er geen schot in te komen. En dan kan die bureaucratie je weleens irriteren.

Maar boos worden op de regelgever brengt je enkel frustratie en onwelwillendheid. Je kunt ze niet zomaar veranderen en meestal zal je ze moeten accepteren. En als die regels je onterecht benadelen moet je met goede argumenten komen. Heb je geen kaas gegeten van het onderwerp of kun je het geduld niet opbrengen, dan is het zaak een goede jurist of deskundige aan je zijde te hebben. Hierdoor kan jij je focus verleggen op de zaken waar je wél invloed op hebt. Zoals de procedures die je zelf maakt én toepast in jouw horecabedrijf.

 

Pas op voor een regelreflex

Als jij andermans regels frustrerend en onwerkbaar vindt, bedenk dan dat gasten en medewerkers die van jou ook weleens vervelend en inefficiënt kunnen vinden.

‘Zo was ik laatst in een hotel. We zaten te werken aan een project in hun restaurant en dan krijg je elke shift via de zijlijn mee. Het was niet druk, maar toch was het voor gasten lastig om de aandacht van de medewerkers te krijgen. Ze waren reuzedruk met zichzelf en het bedrijf. Ze vulden lijsten in, zaten met hun hoofd bij het kassasysteem en waren meer bezig zich door de ‘papierwinkel’ heen te werken, dan de gasten te bedienen. De medewerkers moesten zich door nogal wat regels en procedures heen worstelen elke shift.’

 

Als intern iets niet goed gaat, of als medewerkers of gasten het niet doen zoals jij dat wilt, dan is een nieuwe regel al snel de remedie. En met de tijd stapelen die zich op tot een gedrocht waar niemand meer mee kan werken. Beter is het om een paar goede afspraken en procedures te hebben die je kunt handhaven, dan een overkill aan regels die mensen aan hun laars lappen of verkeerd uitvoeren.

Gratis kennisHoeveel tijd spenderen medewerkers aan jouw regels én hoeveel aan de gast? En hebben die moetjes wel het gewenste resultaat? Elke minuut niet aan je gasten besteed betekent uiteindelijk omzetverlies. Gasten hebben last van te veel regels en het irriteert ze. Medewerkers stellen zich vaak inflexibel en ongastvrij op, om zo aan opgelegde regels te kunnen voldoen. En zorgen er zo voor dat de gast niet terugkomt. Geef je medewerkers daarom de ruimte om het de gast naar de zin te maken. En de tools en handvaten om goed te kunnen werken.

Er zijn regels nodig om het spel te kunnen spelen. Maar slechte, overbodige en belerende regels maken dat mensen opstandig worden en kunnen gaan valsspelen. Haal daarom regelmatig de kam door je regeltjes en procedures. Kijk eens welke werkelijk noodzakelijk zijn of vereenvoudig ze waardoor je organisatie lenig blijft.

Goede procedures geven structuur, maken je wendbaar en hebben nut. Is dat bij jou niet zo, dan heb je werk aan de winkel. Want aan andermans regels kun je niet veel veranderen, maar je eigen regels heb jij zelf in de hand.

Succes!
Monique van Gevelt

Lukt het niet om samen met je team alles aan te scherpen, te structureren en je bedrijf veerkrachtig te maken?
Als mentor begeleid ik regelmatig ondernemers in dit proces. Neem gerust contact op.