Wie eerst ingrijpt is de winnaar
Wie het eerste ingrijpt is de winnaar

 

Bijna iedereen die in teamverband werkt heeft weleens te maken met een ‘rotte appel’. Iemand in je team die meer tegen- dan samenwerkt. Zo heb je mensen waarbij niets uit hun handen komt, die niet doen wat je vraagt, anderen tegen je ophitsen of gewoon ronduit koppig zijn en de boel traineren.

 

Eruit!

Van zo’n mensen wil je zo snel mogelijk af. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Regelgeving kan je in de weg zitten of je zit jezelf in de weg. Want de beslissing om iemand te ontslaan is niet zwart-wit. In je hoofd ben je meestal al een tijd bezig hoe je diegene eruit kan werken. Maar het menselijke brein weet altijd met redenen op de proppen te komen om niet door te zetten. Zoals krapte op de arbeidsmarkt, extra werkdruk of je vindt het lastig om de confrontatie aan te gaan. Allemaal redenen om het ontslagproces niet in werking te zetten.

Ben je er dan eindelijk klaar voor om die vervelende klus te klaren, zal je zien dat diegene uit eigen beweging vertrekt. Je opluchting is groot. Want dat heeft zich mooi zelf opgelost. Je komt als winnaar uit je eigen tweestrijd. Maar in werkelijkheid ben jij de grote verliezer.

 

Wees je medewerker voor

De persoon in kwestie voelt jouw ongenoegen over hem vaak al een tijd aan. Onderhuids gaat dat broeien, met onrust en negatieve praat als gevolg. In de tussentijd ben je aan het wikken en wegen. Wel of niet ontslaan? Hoe pak ik het aan?

Door leiding te nemen in zo’n situatie, geef je een krachtig signaal af aan je hele team. Tot hier en niet verder. Voor je team is dan helder dat je bepaald gedrag niet tolereert en er korte metten mee maakt. Daarom is het cruciaal dat het initiatief bij jou ligt. Stuur zelf aan op iemands vertrek en wacht niet tot een contract afloopt of iemand uit zichzelf vertrekt.

De andere medewerkers weten heus wel wanneer een collega niet naar behoren functioneert. Sterker nog, ze hebben er last van en verwachten van jou dat je dit oplost. Als de ‘rotte appel’ zelf het initiatief tot vertrek neemt, ondermijnt dat jouw positie als leider. In zo’n scenario krijg je ook nog vaak een trap na. Hij zal de rest van je team infecteren met zijn ‘kijk mij nou, ík vertrek tenminste uit mezelf uit dit vreselijk bedrijf’ attitude. Zo kan hij je team ontwrichten en met zich meesleuren.

Wees daarom geen zachte heelmeester, want die laten stinkende wonden achter. En je bent zelf degene die in de stank zit.

 

Goede zaken!
Monique van Gevelt

 

Delen wordt gewaardeerd: