Goede voornemens? Begin bij jezelf

‘Hoe gaat het met je?, vraag ik een horecaondernemer. ‘Druk, druk. Ik krijg het bijna niet bijgebeend’ is het antwoord.

‘Mooi’, denk ik dan. Beter dan dat je om gasten moet smeken, want die onzekerheid sloopt je. Toch krab ik dan achter mijn oren. Uit ervaring weet ik namelijk dat te druk zijn contraproductief is.

Wie zegt dat hij of zij het te druk heeft is eigenlijk niet goed in timemanagement, kan niet delegeren of heeft zaken niet onder controle. De stresshormonen die je dan opwekt zorgen dat je hersenen niet optimaal werken. Een deel van je hersenen wordt inactief waardoor je productiviteit wegzakt. Je gaat over op de automatische piloot of werkt als een kip zonder kop.

In de horeca doen we allemaal alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. De lange dagen, het knetterhard werken, de dynamiek of juist hectiek. Het is een druk bestaan en we hebben veel liefde voor het vak. Maar tussen liefde en haat zit een dunne lijn.

 

Vermoeid? Gewoon lekker negeren

Als je het te druk hebt, heb je niet snel door dat al dat harde werken niet altijd goed is. De eerste signalen van vermoeidheid, allerlei pijntjes of een slecht humeur negeren we. Je hebt best in de smiezen dat je stress hebt, maar denkt dat het wel weer overgaat. En ja, meestal gaat het een tijdje goed.

Dit soort signalen kun je beter serieus nemen en nagaan hoe jij je energie inzet en waar die weg ‘lekt’. En eerlijk gezegd, weet je best wel wat goed of slecht voor je is.

 

Ben jij onmisbaar?

Begrijp mij niet verkeerd. Hard werken is echt niet slecht en vaak ook nodig. Maar niet ten koste van jezelf. Het blijft vreemd dat veel ondernemers en leiders zichzelf onmisbaar vinden en daarom keihard doorwerken. Maar stel dat jij wegvalt uit je bedrijf, dan moet het ook verder zonder jou.

Je moet accepteren dat je niet alleen maar met je werk of bedrijf bezig kunt zijn. Juist door jezelf misbaar te maken en taken te verdelen krijg je letterlijk en figuurlijk ruimte. Ondernemers zien hun bedrijf vaak als hun ‘kindje’. Maar ook een kind moet de ruimte krijgen om te groeien en uiteindelijk zelfredzaam worden.
Af en toe afstand nemen laat je bedrijf juist bloeien.

Het begint ermee je eigen gezondheid en welzijn belangrijk te vinden. Want zonder een goede gezondheid kun je niets bereiken en niet presteren.

 

Goede voornemens? Begin bij jezelfDe illusie van onkwetsbaarheid

Horecaondernemers, leiders en managers hebben vaak het idee dat ‘hét’ hun niet kan overkomen, dat ze onkwetsbaar zijn. De eigen gezondheid is geen prioriteit. Ze voelen zich onaantastbaar en geloven niet dat langdurige overbelasting zoveel negatieve gevolgen kan hebben en slecht is voor het functioneren.

Maar als je goed om je heen kijkt zie je dat topondernemers en leiders juist heel goed voor zichzelf zorgen. Ze omringen zich met mensen die berekend zijn op hun taak, zodat zij niet alles zélf hoeven te doen. Ze maken tijd vrij voor hun privé leven en doen dingen waar ze energie van krijgen. Alles om optimaal te kunnen presteren als het nodig is. Ze zijn hongerig naar nieuwe inzichten, kennis, inspiratie en middelen om zichzelf en hun bedrijf continue te verbeteren. En dat kun je alleen als je hoofd helder is.

 

Het bedrijfsbelang gaat voor

Zorg goed voor jezelf én voor je mensen. Het leveren van topprestaties vraagt een hersteltijd. Als de energie van je hardwerkende medewerkers even op is, moet je als leidinggevende ervoor zorgen dat jouw mensen zich kunnen en mogen herstellen. Uitgerust personeel levert beter werk af en wordt daar gelukkiger van.

Het omkijken naar jezelf en je mensen en het creëren van een goede balans tussen werk en privé is een voorwaarde voor goed ondernemerschap. En daar zit voor veel ondernemers en leidinggevenden hun beperking, omdat ze het ook moeilijk vinden om goed voor zichzelf te zorgen.
Het is niet stoer om constant door te buffelen, continue over je grenzen te gaan en jezelf weg te cijferen.
Zie het zo; je kunt spelen om te winnen en spelen om niet te verliezen. In beide gevallen bereik je je doel. Maar het gaat erom hoe je over die finishlijn gaat. Met kracht of opgebrand?

Als je ergens 100% voor gaat, laad dan regelmatig je batterij op. Hoe zorg jij dat je energiek, krachtig en gefocust blijft?

 

SHARING IS CARING!
Heb je wat aan dit artikel gehad? Deel ‘m dan met anderen: